Flora Danica.

info

Navn: Flore Danica.

Dekorationsnr. 20.

Fremstillet siden. 1790.

Materiale. Hvid Porcelæn. Tæt, meget hård, hvid skærv, der er gennemskinnelig. Dekoration over glasuren.

OBS. Se detalje foto, finders med forskellige kanter.

Flora Danica er et af de mest eksklusive spisestel i verden. Det første stel blev ifølge traditionen i 1789 bestilt af Kronpris Frederik. Det skulle have været en gave til Kejserinde Katharina II af Rusland. Hun døde imidlertid før de hen ved 1800 dele, som det tog 13 år at fuldføre, var færdig. Stellet blev derfor det danske kongehus ejendom.

Dele af det første stel anvendes stadig af kongehuset ved ganske særlige gallatafler. Størsteparten af de 1500 dele, som er bevaret af det oprindelige stel, befinder sig til dagligt på Rosenborg og Christiansborg.

Hvert stykke Flora Danica formes, skæres og males i hånden. Ikke to stykker er identiske. Plantemotiverne kopieres på fri hånd af den enkelte maler fra illustrationerne i det berømte botaniske værk Flora Danica, som blev udgivet i årene 1761 til 1883.

Blomstermotiverne og guldborter udføres som to forskellige specialer. Derfor findes på hvert stykke Flora Danica to signaturer: - en fra den , der malede blomsterne og en fra den, som udførte den rige detaljerede gulddekoration.

Det fine kunsthåndværk med to århundreders traditioner bag sig har befæstet Flora Danica som noget helt enestående i den keramiske kunst.

© KglStel.dk 2011